AI dvojče Tekies o digitálních dvojčatech na prg.ai Minor

David Kadleček, spoluzakladatel Tekies a CTO sesterské firmy DNAi, mluvil na konferenci prg.ai Minor Industry Talk o digitálních dvojčatech.

Poprvé ideu digitálního dvojčete popsal v roce 1991 David Gelernter v Mirror Worlds. 2002 aplikoval Dr. Michael Grieves koncept softwaru a 2010 zavedl John Vickers z NASA samotný pojem „digital twin“. Konečně, v roce 2023, téma probral David Kadleček s účastníky prg.ai Minor.

Program prg.ai Minor spojuje to nejlepší, co v oblasti umělé inteligence nabízí ČVUT a UK. Talentovaní studenti a studentky získají díky kapacitám z akademického a byznysového prostředí hluboké mezioborové porozumění AI i praktické dovednosti pro její aplikaci. Tentokrát se s Davidem, který přednáší na ČVUT, podívali na výzvy používání digitálních dvojčat v průmyslu a několik novátorských přístupů k jejich řešení.

V éře Průmyslu 4.0 je digitální dvojče jedním z důležitých mechanizmů, který propojuje reálný a digitální svět. Tahle dynamická virtuální reprezentace fyzického produktu nebo systému dokáže pomocí strojového učení, teorie řízení a fyzikálního modelování simulovat nasazení do výroby. Produkty a systémy jsou vystavené násobně rychlejšímu a přesnějšímu testování, než je to fyzické. Modely se aktualizují na základě dat v reálném čase a firmy je využijí pro diagnostiku a optimalizaci během celého životního cyklu produktu. Hodiny výpočtů nakonec umožňují efektivnější R&D, výrobu i následnou ekologičtější likvidaci.

Nadchlo tě to? Prostuduj si dvojče Davidovy prezentace.

Post Tags : 

AI, digitální dvojče, DNAi, prg.ai, tech

Nejnovější posty

AI dvojče Tekies o digitálních dvojčatech na prg.ai Minor

AI dvojče Tekies o…

David Kadleček, spoluzakladatel Tekies a CTO sesterské firmy DNAi, mluvil…

Funkční model Tekies + DNAi

Funkční model Tekies +…

Tekies + DNAi. Základna pro digitální transformaci velkých firem i…

Reálný pohled na meetup s VR

Reálný pohled na meetup…

Každý den řešíme propojování fyzického a digitálního světa, a tak…